logo-image

Facebook

Barn leker för att lära

När man jobbar med reklam så vet man att barn och djur är bland det svåraste att jobba med. De gör lite som de själva vill och när barnen är djupt inne i en lek är det inte läge att gå in med en kamera och försöka styra dem att göra som vi har tänkt inför en kampanj med docksängar eller andra leksaker. 

Men varför försvinner barnen in i en egen värld när de leker? Svaret är inte helt enkelt och då vi inte är psykologer kan vi inte ge ett exakt svar. Men det som händer är att när ett barn går in i en lek så blir det plötsligt på riktigt för dem. Det är inte en docka i en docksäng, det är ett barn i en barnsäng. Bilen som sladdar längs bordskanten kör egentligen intill ett stup och föraren riskerar sitt liv! Med leken som verktyg lär sig barnen att hantera äkta känslor som glädje, rädsla, sorg och ilska. 

Vuxna borde leka mer

Det är något vi vuxna borde försöka ta efter lite mer. Istället för att bli arga på något eller någon så kan vi skapa en lek där vi får lov att vara riktigt arga på låtsas. Kroppen och hjärnan känner ju ingen skillnad och vi får utlopp för våra känslor. Det är av den anledningen rollspel fungerar så väl i utbildningar för vuxna. 

Om vi börjar leka mer kanske vi också får lite roligare i vår vardag, och vem vill inte ha det? 

15 Feb 2022