logo-image

Facebook

15 intressanta fakta om reklam som du kanske aldrig har hört talas om

1. Det finns ingen utomhusreklam i Sao Paulo. Stadens borgmästare beslutade att avskaffa banderoller och skyltar 2007. Det genomfördes inom ramen för programmet för kampen mot föroreningar.

2. Den dyraste reklamfilmen skapades av "Chanel". Dess pris var 33 miljoner dollar, varav 3 miljoner gavs till Nicole Kidman, som castade i klipp.

3. Läkemedelsföretag spenderar mycket mer pengar på reklam än på forskning. För att sammanfatta, 24% av deras inkomster går till marknadsföring och endast 13% - på forskning.

4. När det görs reklam för klockor så visar pilarna på dem alltid antingen 10:10 eller 8:20. I första hand görs det för att inte stänga varumärkets namn. Dessutom verkar pilar placerade på det sättet som ett leende, så de kan ha en positiv effekt på en kund.

5. Marknadsförare som marknadsför livsmedelsindustrins produkter anses vara den mest talrika gruppen av annonsörer.

6. Den första skylten skapades i USA 1990. Amerikanerna bestämmer sig för att placera dem på motorvägar och centrala gator.

7. En 30 sekunder lång reklam som visades under direktsändningen av NFL-cupfinalen i USA kostade 3 miljoner dollar.

8. Skådespelarbarn som medverkar i reklamfilmerna "produkter för barn" är vanligtvis äldre än sin målgrupp. Marknadsförare gör det med ett specifikt syfte: äldre barn fungerar som ett exempel för ungdomar.

9. Den egyptiska papyrusen anses vara den första reklam i skriftlig form (den första informerar om slavförsäljningen). Den förvaras i Londons museum.

10. Lanseringen av "Dove"-reklamen "Evolution of Beauty" har blivit den första virala sensationen i marknadsföringens historia. Strax efter en natt var antalet visningar mer än 1 miljon. Klippet avslöjar modebranschens liv bakom scenen.

11. Den äldsta reklam som ristades på stenpelaren hittades i ruinerna av staden Memphis i det antika Egypten. Skriften graverades ungefär år 500 f.Kr. och informerade: "Här bor Minos från Cypern, som tack vare gudar kan tolka drömmar för en rimlig peng".

12. Den första 468×60-bannern dök upp i onlinetidningen "Hotwired" 1994. Snart blev denna storlek den mest populära för banners.

13. Upp till 65 år tittar en person på ca. 2 miljoner videoklipp.

14. För att avbilda maten i reklamfilmer på bästa sätt används icke-naturlig mat. Till exempel skapas vissa drycker på flaskor av tvättmedel blandade med vatten, isbitar är gjorda av akryl (eftersom det inte smälter), måltider täcks med speciellt klart lim för att få det att se mer aptitligt ut.

15. Varje år spenderar företag mer än 500 miljarder dollar på reklam.

9 May 2023