logo-image

Facebook

Markiser gör stor skillnad

Kanske har du gamla markiser som på bilden och vill byta ut dem, eller så har du inga alls och funderar på att skaffa fönstermarkiser. Då kan jag verkligen rekommendera det! Det gör så otroligt stor skillnad att jag nästan tycker det borde vara standard på alla hus som byggs. 

Tanken med en markis är att man får bort de varma solstrålarna och på så sätt får man ett behagligare klimat inomhus. Man kan välja att skaffa såna som man vevar ut manuellt eller så väljer man motoriserade fönstermarkiser som det räcker att trycka på en knapp. Eller helautomatiska som känner av när solen är framme och vevar ner dem utan att du behöver tänka på det. 

Tänk på detta innan du skaffar markiser

Det finns en sak som fönstermarkiser inte går bra ihop med och det är vind. När det blåser ordentligt så kan en markis gå sönder väldigt snabbt och det kan dra med sig andra skador på hus och egendom. Om du bor i ett område med mycket vins så kontakta en expert inom området fönstermarkiser. Det finns nämligen modeller som är speciellt anpassade för att klara vind bättre. 

Livslängden på en fönstermarkis är cirka 20-25 år om den sköts om och används normalt. Själva väven, textilen som skyddar mot solen, håller cirka 8-10 år beroende på hur den sköts om. Tvätta av den 3-4 gånger per år med ljummet vatten och lite såpa så håller den längre. 

10 Dec 2021