logo-image

Facebook

Rekrytering av 90-talister - Hur gör man?

rekrytering

90-talisterna, generation Y, utgör snart den större delen av Sveriges arbetskraft. Det gör lite att de regler som funnits innan på arbetsmarknaden behöver göras om en del. Det är nämligen så att 90-talisterna har inte riktigt samma förhållningssätt till arbete som tidigare generationer. Denna generation vill kunna jobba på sina egna villkor. Ofta så lägger de en stor vikt vid att det ska vara kul mellan varven.

Vad utmärker då denna generation och hur kan du som chef anpassa dig till dessa nya förhållandena som de medför? Vi ska ge ett par bra punkter att tänka på när du ska rekrytera 90-talister.

Fördomar om 90-talisterena

Det finns idag en del fördomar kring både 80- och 90-talisterna. Det sägs att dessa generationer är lata, curlade, giriga och att de är behovsstyrda. Det stämmer dock inte riktigt. Det finns många bra kvaliteter hos dessa generationer.

Så tänker en 80/90-talist

När den så kallade generation Y kommer in på arbetsmarknaden kan man glömma allt vad det heter med stämpelklocka. Denna generation lägger minst lika stor vikt vid privatlivet som vid arbetslivet. De är noggranna med att den arbetsplats de befinner sig på kan ge dem harmoni och balans mellan dem båda. De värderar att ha ett jobb där de kan ha möjlighet att påverka sitt arbete och sina arbetstider.

Denna generation har en annan utmärkande sida. De är helt ok med att flytta på sig och känner sig inte bundna till en stad eller ett enda jobb. Det är helt motsatt 50- och 60-talisterna som istället valde en arbetsgivare de trivdes med för att sedan troget stanna kvar.

80- och 90-talisterna lägger fokus på andra saker än prestige och fina titlar. De vill hellre trivas och ha kul. Ett trist jobb med hög lön och status går bort om det finns ett annat jobb med utvecklingsmöjligheter och en spännande arbetsmiljö. För dig som ska rekrytera, kan det vara svårt att behålla dem om du inte kan erbjuda detta. Mer om svårigheterna finns på svt.se.

Fördelar med att anställa 80- och 90-talister

Även om dessa generationer har krav och förväntningar så är de samtidigt värdefulla resurser. Bland annat så har de en sprudlande energi och vitala kunskaper som kanske den äldre generationen saknar. De väljer oftast jobb efter hur intressant det är och det gör att de även har ett djupare engagemang i det de gör. Dessa generationer vet även att allt inte varar för evigt. Det efter att ha växt upp i en tidsålder där saker och ting snabbt ändras. Det har gjort att de är flexibla och kan snabbt hitta nya vägar.

Det finns många fördelar alltså med att anställa personal från denna generation. De kan hantera snabba förändringar, de drivs inte av pengar och de bryr sig inte om prestige eller titlar. De förstår även vikten av att vara hållbara.

Skaffa dig nya chefsverktyg

För dig som vill anställa en eller flera 90-talister, så bör du kasta gamla tankar, regler och stämpelklockan i soporna! Fundera istället på hur du så väl som ditt företag kan anpassa er efter denna generation. Se över era chefsverktyg och uppdatera era traditionella arbetssätt på ett nytt sätt. Det kommer underlätta för er att rekrytera, anställa och även då behålla dem!

För dig som vill ha ett bra rekryteringsverktyg att använda dig av. Du kan besöka Recruto. De erbjuder ett webbaserat rekryteringsverktyg som gör hela processen bra mycket enklare för dig. Det verktyg som detta företag erbjuder, gör att du sparar tid. Du kan även på all den hjälp du behöver och du får därmed kontroll på processen.

 

12 Jun 2019